Nog een eurocommissaris erbij en hoe speculatieve hedgefondsen gokken op bedrijfsovernames. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Pakjesbedrijf TNT Express wordt vanochtend flink afgestraft nadat het koeriersbedrijf de kwartaalcijfers bekendmaakte. Onduidelijk is echter waar de koers precies op reageert, want de cijfers waren min of meer  in lijn met de verwachting, al viel de omzet volgens sommige analisten wat tegen.
De koersval kan te maken hebben met het feit dat TNT zei dat de nieuwe en lang verwachte strategie pas in februari 2015 tijdens een beleggersdag uit de doeken wordt gedaan. En daarnaast waarschuwde TNT nogmaals dat Franse autoriteiten een forse boete kunnen gaan uitdelen vanwege vermeende kartelvorming.

2. Weinig aandelenbeleggers die vies zijn van een beetje overnamespeculatie: de hoop dat het bedrijf waarin je belegt wordt overgenomen en dat er een dikke overnamepremie is. Maar hoe vindt je nou een bedrijf dat binnen niet al te lange tijd de overnameprooi wordt van een ander bedrijf? Het antwoord: het bedrijf moet niet in de VS gevestigd zijn en een lage belastingvoet hebben.

Volgens persbureau Bloomberg News zijn hedgefondsen naarstig op zoek naar bedrijven die aan deze voorwaarden voldoen én in aanmerking komen voor een overname door een Amerikaanse rivaal die een hogere belastingvoet heeft. Het Amerikaanse bedrijf neemt dan dit bedrijf over, pakt zijn biezen en verplaatst zijn hoofdkantoor naar het buitenland. In het artikel wordt erop gewezen dat er de afgelopen tijd bijna een dozijn van dit soort overnames zijn aangekondigd die een totale waarde hebben van meer dan 100 miljard dollar

3. Kent u die mop van een kleinere Europese Commissie? Die komt er niet. Als het aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie ligt, komt er nog een commissariaat bij. Juncker zei afgelopen weekend tegen WirtschaftsWoche dat financiële markten een eigen eurocommissaris moeten krijgen. Financiële markten vallen nu onder de portefeuille interne markt. Momenteel telt de Europese Commissie 28 portefeuilles zodat elke lidstaat een commissaris kan afvaardigen.

4. Een flinke tegenvaller voor de Russische president Poetin. Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag heeft bepaald dat Rusland de aandeelhouders van de voormalige Russische oliemaatschappij Yukos een schadevergoeding van 50 miljard dollar moet betalen.

Yukos was ooit de grootste oliemaatschappij in Rusland en in handen van de oligarch Mikhail Khodorkovsky. Volgens het hof heeft Rusland illegaal de aandeelhouders van Yukos onteigend en de activa overgeheveld naar staatsoliemaatschappij Rosneft. En die onteigening vond plaats nadat Khodorkovsky in 2003 werd aangeklaagd voor corruptie, omdat de oligarch een politieke dreiging begon te vormen voor Poetin. De vraag is natuurlijk of Poetin zich aan de regels houdt en überhaupt de schadevergoeding gaat betalen.

5. Bankia boekt weer winst. Meevallende winst zelfs. De Spaanse bank meldde vanochtend dat over de eerste zes maanden van 2014 de nettowinst meer dan verdubbelde naar 432 miljoen euro dankzij een hogere rentemarge, lagere kosten en minder reserveringen voor slechte leningen. Analisten gepolst door persbureau Bloomberg News hadden gerekend op een nettowinst van 393 miljoen euro.

Bankia, in 2010 ontstaan uit een samenraapsel van zwalkende lokale spaarbanken, vroeg in 2012 om 19 miljard euro aan staatssteun, waardoor Spanje op zijn beurt zelf de handdoek in de ring moest gooien en de eurozone om een bailout moest vragen.

6. Bose is boos op Apple. Bose, de Amerikaanse producent van audioapparatuur, beticht het door Apple overgenomen Beats er van het schenden van een vijftal patenten met betrekking tot koptelefoons. Bose heeft een officiële klacht ingediend en heeft daarnaast een rechtszaak aangespannen.

7. Hogere lonen zijn OK volgens de Europese Centrale Bank. ECB-directielid Peter Praet zei afgelopen weekend tegen Der Spiegel dat in eurolidstaten als Duitsland, waar er sprake is van (zo goed als) volledige werkgelegenheid maar de inflatie laag is, loonstijgingen op hun plaats zijn.

Groot probleem voor de ECB is dat (loon)inflatie in de gehele eurozone op zijn gat licht, zelfs in Duitsland. En dat betekent dat de centrale bank niet aan zijn inflatiedoelstelling van 2 procent kan voldoen. Daarnaast zien het IMF en de Europese Commissie maar al te graag dat Duitsland zijn kolossale spaaroverschot gaat terugbrengen en zijn steentje bijdraagt om de vraaguitval in de rest van de eurozone te compenseren. En hogere lonen zijn hiervoor een goede eerste stap.

8. In Hongkong genoteerde Chinese aandelen zijn officieel in een bull-markt beland. De Hang Seng China Enterprise Index sloot vanochtend 0,7 procent hoger op 11.072,62 punten, en dat is meer dan 20 procent hoger dan de bodem die werd bereikt in maart dit jaar. Chinese aandelen profiteren van de stimuleringsmaatregelen die Beijng heeft afgekondigd om de groeidoelstelling van 7,5 procent te waarborgen.

9. Europese beurzen profiteren vooralsnog weinig van het feestje in Hongkong en komen nauwelijks van hun plaats. Dat heeft te maken met de geopolitieke spanningen, met name zorgen over economische sancties die de Europese Unie tegen Rusland kan gaan afkondigen. En daarnaast zit de beursagenda vanaf woensdag bomvol economisch nieuws.

10. De beursagenda is vandaag zo goed als leeg. Handelaren kijken vandaag alleen nog uit naar de Amerikaanse aanstaande huizenverkopen. Pas op woensdag wordt het druk, want dan komt onder meer de Amerikaanse Fed met het rentebesluit en staan er veel macrocijfers op de agenda, waaronder de Amerikaanse groeicijfers en het economisch vertrouwen in de eurozone. Donderdag zijn er de Europese inflatiecijfers en vrijdag de Amerikaanse banencijfers.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl